Geld en financiënGeld en financiën


Over ons

Geld en financiën

Dag lieve mensen! Ik ben Antonio en ik volg een master risicomanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam sinds september 2016. Voor deze opleiding krijg ik een enorme lading aan bedrijfskunde en leer ik een heleboel over geld en financiën in het bedrijfsleven. Logischerwijs kan je als bedrijf of onderneming niet zonder risico overleven in het 'business' wereldje. Om die reden bestaan er gigantisch veel bedrijven die toekomstige professionals, zoals ik, zoeken om hun financiële risico's te calculeren. Dit wordt gedaan door te kijken naar het geld en financiën die een bedrijf ter beschikking heeft en deze tegenover het mogelijke kostenplaatje van het aankomende jaar zetten. Hopelijk kan ik met middels deze blog bijdragen aan de efficiëntie van de Nederlandse economie door startende ondernemers en ook gevestigde bedrijven te helpen inzicht te vergaren.

Archief

Tags

Financiele administratie: de salarisadministratie

Salarisadministratie

Wat moet je weten over de salarisadministratie? Dat hangt ervan af in welke rol je zit. Als ondernemer is het verstandig kennis te hebben over debiteuren en crediteuren, jaarrekening en de gehele opmaak van de salarisadministratie. Als werknemer bij een salarisadministratie bureau, dat wil zeggen een bureau dat uitbesteding van de salarisadministratie van ondernemingen in handen neemt, hoef je je enkel te focussen op de salarisadministratie.


Uitbesteding

Je werkt per loonstrookje en onderhoudt het contact met de Belastingdienst, zorgt dat reisvergoedingen en andere zaken goed zijn geregeld en beantwoord vragen van werknemers. Veel uitzendbureaus zijn op zoek naar administratief medewerkers op dit vlak en vragen hiervoor doorgaans HBO-WO denkniveau en bij voorbaat een diploma op hetzelfde vlak. Parttime banen voor deze functie zijn er maar weinig, het gaat vooral om fulltime functies. 


Als ondernemer

Als ondernemer wordt u misschien gek van uw administratie. U wilt zich eigenlijk vooral bezighouden met ondernemen, maar bent in de late avonduurtjes nog bezig met het verwerken van deze gecompliceerde administratie. Een goede ondernemer hoeft nog niet goed te zijn in zijn salarisadministratie en kan daarom misschien beter kiezen voor een uitbesteding. Voor een paar euro tot 6,20 per loonstrookje is dat geregeld. 


Kies je toch voor zelf doen?

Dan kan een software pakket het je makkelijker maken. Er zijn verschillende software, dus hou in de gaten wat het best bij je past. Easylon is een software dat met grafieken en diagrammen werkt. Het heeft een personeelsinformatie systeem en er zijn koppelingen met andere software systemen mogelijk. De kosten zijn voor 1 werknemer (en andere voorwaarden) 250 euro voor de aanschaf en 200 euro per jaar voor het onderhoud. Voor 2 werknemers is dit een aanschaf van 295 euro en 50 euro meer voor het onderhoud (250). Voor een onbeperkt aantal werknemers en werkgevers betaal je uiteindelijk 995 voor de aanschaf en per jaar 450 euro. Is dit meer of minder wanneer je het laat uitbesteden? Dat moet je zelf uitrekenen, maar erbij bedenken dat het software systeem niet ál het werk uit handen neemt. Het vergemakkelijkt het aanzienlijk in vergelijking met vroeger, maar wellicht is een cursus om het allemaal te begrijpen nog nodig. Uiteraard zijn er andere software systemen beschikbaar met andere tarieven/werkwijzen. 


Tips

Vraag aan andere ondernemers hoe zij precies hun salarisadministratie doen en wat de beste manier is om de administratie te structureren. Bedenk wel: elk jaar wordt het misschien wat meer werk (omdat idealiter je onderneming groeit), maar zul je kennis van het vorige jaar nog hebben.
Kijk op de site van Recura voor een verantwoordelijke bureau dat uw bepaalde bedrijfsadministratieve taken voor u kan ontzorgen.